Kalops

kalops2

God kväll!

Här sprider sig just nu en god doft av dagens efterrätt i huset, äppelpaj med vaniljsås. Bäst att passa på nu när det finns finns och goda svenska äpplen att baka på. Dagens middag började puttra på spisen redan vid lunchtid och har fått stå och gotta till sig på eftermiddagen. Hittade en fin bit ytterlår i affären i fredags och fick genom Buzzador testa Arlas nya Syrad grädde, så detta fick bli kalops. Mums! Jag köper oftast en bit kött och gör egna kalopsbitar då jag tycker det blir godare och då kan jag göra bitarna så stor jag önskar.

  • 1 kg ytterlår
  • 2 tsk salt
  • 2 gula lökar
  • 3 lagerblad
  • 10-12 kryddpepparkorn
  • 8-9 dl vatten
  • 2 msk kalvfond
  • Soja efter önskad färg
  • 1 dl Arlas syrad grädde

Skär köttet i lagom stora bitar och bryn i en gjutjärnsgryta. Tillsätta resten (utom grädden) och låt koka i 1,5-2 timmar så köttet blir riktigt mört. Ös ur kött och pepparkornen i en skål och sila såsen. Skölj ur grytan och lägg tillbaka kött, pepparkorn och sås (inte gott med lökslamsor tycker vi) och tillsätt den syrade grädden. Låt puttra och red av om du önskar fastare konsistens. Den syrade grädden var väldigt bra då den gjorde såsen lite tjockare. den är gjord så att man ska slippa reda. Servera med kokt potatis, kokta grönsaker och rödbetor.

kalops

Nu är det dags för efterrätten, sedan ska Lisa nattas och jag ska titta på den nya svenska serien som börjar ikväll, Midnattssol.

Kram!

Please follow and like us:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *